Left Sidebar
Left Sidebar
Featured News
Right Sidebar
Right Sidebar
Ο Αντώνης Μισαργόπουλος μας παρουσιάζει την τεράστια συλλογή του με αντικείμενα της ΑΕΚ.

Ο πιο τρελός o ΑΕΚτζης!

Ο Αντώνης Μισαργόπουλος μας παρουσιάζει την τεράστια συλλογή του με αντικείμενα της ΑΕΚ.

Είναι επιχειρηματίας, προπονητής ποδοσφαίρου, ζει στο Ηράκλειο Κρήτης κι έχει δημιουργήσει μαζί με τον γιο του, Μιχάλη, τη μεγαλύτερη συλλογή από φανέλες και αντικείμενα που αφορούν την «Ένωση».

Ο Αντώνης Μισαργόπουλος μιλάει για την τρέλα του στο Sporty…

Πότε ξεκίνησες να παρακολουθείς την ΑΕΚ;

Θυμάμαι σε ηλικία 5 ετών (1980), όταν πρωτοκλώτσησα την μπάλα, φώναζα «Μαύρος, Μαύρος και γκοοοοολ» ! Σαν να γεννήθηκα Αεκτζής. Προέρχομαι από προσφυγική οικογένεια και μεγαλώνοντας μαγευόμουν να ακούω για την ιστορία αυτής της ομάδας! Τα χρόνια περνούσαν κι έγινα ένας κανονικός τρελός με την ΑΕΚ. Έχω βρεθεί σε όλα τα πέταλα της Ελλάδος και από τα 19 μου άρχισα να ταξιδεύω και στο εξωτερικό και σήμερα που μιλάμε έχω πάει περίπου σε 50 έδρες του εξωτερικού.

Πότε ξεκίνησες να μαζεύεις φανέλες και αντικείμενα σχετικά με την ΑΕΚ;

Ένα μεσημέρι Σαββάτου στο εστιατόριο που διατηρώ στο Ηράκλειο («Βράκας») ήρθε ένας συντοπίτης μου και με ρώτησε αν έχω φανέλες της ΑΕΚ. Του είπα «ναι» και πήγαμε σπίτι μου, όπου είχα περίπου 15 φανέλες πεταμένες σε μια ντουλάπα και, καθώς του τις έδειξα, είδα το θαυμασμό στα μάτια. Με τον καιρό κατάλαβα πως είχα συλλεκτικές και πολύ όμορφες φανέλες, όπως π.χ. η τελευταία του Χρήστου Κωστή την οποία είχα πάρει δώρο από σύντεκνό μου και ο γιος μου με «έψησε» να μπω στο παιχνίδι. «Ρε μπαμπά, είναι πολύ όμορφο να μαζεύουμε φανέλες! Έρχονται τόσοι ποδοσφαιριστές και παράγοντες στο μαγαζί, είσαι προπονητής, είσαι στο χώρο του ποδοσφαίρου, γιατί να μη μαζεύουμε;». Όντως με «άγγιξαν» τα λόγια του και τότε ξεκίνησα. Η ροή που μάζευα ήταν... παγκόσμιο ρεκόρ. Υπήρχε μέρα που μου έδωσαν και 50 φανέλες. Αντικείμενα, άρχισα να μαζεύω ένα χρόνο αργότερα. Είμαι πολύ τυχερός, καθώς ήμουν ο πρώτος Αεκτζής συλλέκτης που άρχισα να συλλέγω οργανωμένα και απέκτησα καταπληκτικά αντικείμενα, όπως το δελτίο του Θωμά Μαύρου, του Χρήστου Αρβανίτη και πολλών ακόμα παικτών. Έχω στη συλλογή μου ένα ξυλόγλυπτο, όπως αυτό που είχε ο Λουκάς Μπάρλος στο γραφείο του, έχω εισιτήρια από το 1950 και μετά έχω τόμους με την ιστορία της ομάδας από το 1924 μέχρι σήμερα, έχω τη σφραγίδα που υπέγραφαν τα συμβόλαια το 1960 (!) και πολλά ακόμα, που έχουν μουσειακή αξία.

Έχεις μετρήσει τις φανέλες και τα αντικείμενα που έχεις, συνολικά;

Οι φανέλες μου ξεπερνάνε τις 1.100 και τα αντικείμενα ξεπερνάνε τα 5.000! Έχω ένα όνειρο: κάποια στιγμή να έχω έναν δικό μου χώρο να μπορέσω να εκθέσω όλα αυτά και να βλέπω τον κόσμο να μαγεύεται. Τώρα, κάποια κομμάτια τα έχω σε προσωπικό μου χώρο αλλά όχι τα τόσο συλλεκτικά τα όποια τα έχω σε θυρίδες.

Τις φανέλες και τα αντικείμενα τα αγοράζεις ή τα βρίσκεις και με άλλους τρόπους;

Για τον κάθε συλλέκτη υπάρχουν γνωριμίες, που είναι πολύ σημαντικές. Επίσης υπάρχουν sites στα οποία πρέπει να είσαι σε επαγρύπνηση, ώστε να προλάβεις πρώτος να πάρεις κάτι, καθώς παραμονεύουν αρκετοί. Επιπλέον, υπάρχουν και αρκετοί άνθρωποι που έχουν εκτιμήσει το έργο μου και δωρίζουν αντικείμενα και φανέλες και τους ευχαριστώ από καρδιάς!

Πόσα χρήματα έχεις ξοδέψει περίπου για να φτιάξεις τη συλλογή σου;

Το νούμερο που έχω δαπανήσει για να έχω έναν συλλεκτικό στόλο πραγματικά προκαλεί σοκ! Λένε πως είμαι ο πιο «ματωμένος» οικονομικά στο χώρο αυτό. Θα πω μόνο πως είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Πάντως, αυτή τη στιγμή, η αξία της συλλογής μου είναι πολλαπλάσια.

Ποια κομμάτια ξεχωρίζεις από αυτά που έχεις στη συλλογή σου;

Κάθε φανέλα ή αντικείμενο προκαλεί την ίδια χαρά σε εμένα, όμως επειδή πρέπει να επιλέξω θα σας πω... Από φανέλες σίγουρα στην κορυφή είναι του Λάκη Νικολάου από τη μεγαλύτερη βραδιά στην ιστορία του συλλόγου, την πρόκριση επί της ΚΠΡ. Επίσης η φανέλα του Θωμά Μαύρου από τον τελικό του 1983 με τον ΠΑΟΚ αποτελεί ογκόλιθο στη συλλογή μου, καθώς είναι του αρχισκόρερ της ομάδας και του ελληνικού πρωταθλήματος. Ακόμα, η φανέλα του Στέλιου Μανωλά από το μαγικό πρωτάθλημα του 1988-89. Σε αντικείμενα, έχω δεκάδες συλλεκτικά κομμάτια που προκαλούν δέος! Από τα κορυφαία είναι τα μετάλλια του νταμπλ του 1978, η σφραγίδα της ΠΑΕ του 1960 και το δελτίο του Θωμά Μαύρου.

Υπάρχει κάποιο κομμάτι που σε δυσκόλεψε αρκετά για να το κάνεις δικό σου;

Φυσικά. Και όχι μόνο ένα, καθώς ο χώρος των συλλεκτών είναι δύσκολος και χρειάζεται χρόνος, ψυχικές αντοχές, ξενύχτια και πολλά χρήματα! Τα ποσά ξεφεύγουν αν η φανέλα είναι συλλεκτικά σημαντική και είτε την πάρεις είτε την χάσεις, έχεις σίγουρα περάσει μεγάλη ψυχική ταλαιπωρία. Αν πρέπει να πω συγκεκριμένα, τότε με δυσκόλεψε η φανέλα του Χρήστου Βασιλόπουλου από το παιχνίδι της Μασσαλίας με τη Μαρσέιγ το 1989, καθώς είναι φανέλα-φάντασμα στο χώρο και δεν την είχαμε δει ποτέ, σε καμία συλλογή! Όταν ο κάτοχος (Γάλλος συλλέκτης) μου την έδειξε, τρελάθηκα! Είπα δεν υπάρχει περίπτωση να χάσω αυτήν την φανέλα! Τη συμφωνήσαμε σε πέντε λεπτά, αλλά την επόμενη μέρα την έδειξε και σε άλλον συλλέκτη και δημιουργήθηκε κόντρα. Τελικά, αναγκάστηκα να πληρώσω πέντε φορές επάνω από το ποσό που είχαμε συμφωνήσει!

Υπάρχει κάποιο περίεργο περιστατικό που σου έχει συμβεί όσα χρόνια δημιουργείς τη συλλογή σου;

Έμαθα στο χώρο αυτό πως οι γνώσεις είναι πολύ σημαντικές ώστε να έχεις μια σωστή συλλογή. Εγώ προσωπικά είχα σωστούς δασκάλους στο ξεκίνημα μου και έμαθα γρήγορα αρκετά πράγματα, όχι όμως τα πάντα. Ομολογώ πως την έχω «πατήσει» κατά καιρούς με φανέλες που κάποιοι αγνοί ή πονηροί άνθρωποι με ένα τύπωμα τις έβγαζαν στην αγορά ως φορεμένες. Δεν κάκισα κανέναν, απλά τις απέσυρα γρήγορα από τη συλλογή μου και το μόνο κακό είναι πως δίνεις τροφή σε κάποιους ανταγωνιστές να λένε «τα δικά τους»! Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια, έχω δίπλα μου και τον εξαιρετικό Βαγγέλη Μυλόβα, ο οποίος είναι κανονική εγκυκλοπαίδεια και δύσκολα μπορεί να μας ξεγελάσει κάποιος.
 

Έχουν έρθει άνθρωποι της ΑΕΚ να δουν τη συλλογή σου;

Είμαι πολύ υπερήφανος καθώς με το που ξεκίνησε η κινητοποίηση της ΠΑΕ για το μουσείο είμαι ο πρώτος συλλέκτης που κάλεσαν στα γραφεία για μια πρώτη συζήτηση! Αφήσαμε ανοικτό το θέμα και είπαμε να ανανεώσουμε το ραντεβού. Αργότερα με κάλεσαν οι υπεύθυνοι που είχε ορίσει η ΠΑΕ, αλλά δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία. Θέλω η ομάδα μας να έχει το καλύτερο μουσείο στην Ελλάδα και από τα καλύτερα της Ευρώπης, έχω το υλικό που μπορεί να βάλει ένα δυνατό κομμάτι στο παζλ, όμως η συλλογή μου έχει κόπους μιας ολόκληρης ζωής και τα χρήματα που έχω δώσει είναι αδιανόητα. Ας μείνω εκεί. Προσωπικά «γεμίζω» και δικαιώνομαι με απλούς ανθρώπους και μηνύματα θαυμασμού και αυτά είναι όλη μου η πληρωμή για το δικό μου μουσείο που μακάρι κάποτε να μπει σε έναν χώρο να μπορεί όλος ο κόσμος της ΑΕΚ (και όχι μόνο) να δει τα χιλιάδες πράγματα που έχω συλλέξει. Πράγματα που αφορούν την ποδοσφαιρική ομάδα, την μπασκετική, του χάντμπολ, του βόλεϊ και πολλά άλλα.

Tags

Copyright © 2017 Junior